Elemző: a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt a dunakeszi választókerületben

2018-03-19

Több olyan közvélemény-kutatás, illetve ahhoz hasonló honlap indult el a közelmúltban az interneten, melyek célja, hogy a választókerületekben - így Pest megye 5-ös választókerületében is - elősegítse az ellenzéki jelöltek közötti választást azoknak, akik elsősorban kormányváltást szeretnének, és az ehhez szükséges "legerősebb" ellenzéki jelöltet keresik. Hírportálunk a www.taktikaiszavazas.hu és a www.kireszavazzunk.hu adatait vizsgálta meg és megkerestük a szerkesztőket is. A megkeresett elemző szerint egyértelműen a Jobbik a legerősebb ellenzéki szereplő a választókerületben, jelöltje tavaly óta pedig erősödést is elkönyvelhetett. A DK jelöltje egyéniben általában jóval gyengébben teljesít, mint az MSZP-P-DK listák összesített aránya.

Egészen érdekes eltérést mutatnak a www.taktikaiszavazas.hu és az Iránytű Intézet és a Magyar Nemzet által közösen indított www.kireszavazzunk.hu adatai Pest megye 5-ös választókerületben. Előbbi kimagasló előnnyel Rónai Sándort, a DK jelöltjét emeli ki "esélyes" ellenzéki jelöltként (cikkünk megírásának napján 31,4%-ot jósol szemben a jobbikos Varga Zoltán Péter 15,7%-ával), miközben a www.kireszavazzunk.hu adatai szerint a Jobbik listája (és nem az egyéni jelölt!) 19%-ra, az MSZP-P-DK listái (és nem Rónai!) összeadva 22%-ra számíthatnának a választáson, ha az MSZP és a DK egyébként nem külön listát indítana.

Megkerestük mindkét honlap működtetőjét, hogy a kutatás módszereiről érdeklődjünk és megkérdeztük a feltűnő különbség okát is.

Saját mérés nélkül becsül a taktikaiszavazas.hu

Megkeresésünkre elsőként a DK jelöltjének kimagasló előnyét közlő taktikaiszavazas.hu részéről Sanyó Ádám reagált, aki elmondta, hogy honlapjuk adatai mögött nincsenek saját mérések, hanem a Közös Ország Mozgalom és "más szervezetek által nyilvánosságra hozott helyi és országos közvélemény-kutatások eredményeiből" készít becslést a választókerületekre. (Választókerületünkben a Közös Ország Mozgalom nem készített választókerületi mérést, így esetünkben az "egyéb szervezetek" vélhetően országos mérési eredményei alapján becsülte a várható szavazatokat.)

A honlapon ugyanakkor nem a "más szervezetek" mérései alapján várható szavazatarány szerepel, hanem ebbe belekalkulál egy vélelmezett átszavazási hajlandóságot a szerinte esélyesebb jelölt javára. Azaz az általa esélytelenebbnek gondolt jelölttől egyszerűen elvesz, a szerinte esélyesebbhez pedig hozzáad mondjuk 10%-ot, mindenfajta mérés nélkül.

A taktikaiszavazas.hu oldal a szavazók átszavazási hajlandóságát is hozzáadja a pártok várható támogatottságához. Így alakulhat ki jóval nagyobb eltérés egy-egy párt között. Például a Pest 5-ös körzetben 17%-on áll a Jobbik és 23%-on az DK jelöltje, ha az átszavazást nem vesszük figyelembe. Ezek az értékek a transzparencia jegyében hétfőtől (március 19-e) elérhetők lesznek az oldalon. Mint látható, a 17-23%-os arány hasonló eredményeket mutat, mint amit a kireszavazzunk.hu oldal is mutat

- írja szerkesztőségünknek a taktikaiszavazas.hu üzemeltetője rámutatva, hogy a valós adatok itt is sokkal inkább közelítenek a kireszavazzunk.hu adataihoz - bár attól némileg eltérnek, de nem jelentősen -, a jelentős eltéréssel látható "végeredmény" a feltételezett átszavazók kalkulálásával alakul ki.

Egyértelműen a Jobbik a favorit - tavaly nyáron, 500 fős mintán mért az Iránytű

A kireszavazzunk.hu kizárólag közvélemény-kutatási adatokat tartalmaz, mandátumbecslést nem végzünk. Az érintett választókerület mérése 2017 nyarán történt, 500 fős, telefonos (CATI) lekérdezéssel

- ezt már Ember Zoltán, a www.kireszavazzunk.hu honlapot üzemeltető Iránytű Intézet kutatásvezetője nyilatkozta hírportálunk megkeresésére.

Jól látható, hogy milyen nagyságú reprezentatív mintáról beszélünk, országos közvélemény-kutatásokat végeznek reprezentatív módon 1000 főre alapuló mintával, érzékelhető, hogy csupán egyetlen választókerületben 500 fő nagyon nagy arányú mintának számít.

Az Iránytű tavaly nyári adatai szerint a bejutási küszöböt elérő pártok közül - ekkor még nem beszélhettünk MSZP-P-DK koordinációról - a Jobbik 19%-ra, az MSZP 16%-ra, a Momentum és a DK 6-6%-ra, az LMP 5%-ra számíthatott.

Érdeklődésünkre, hogy ha tavaly nyáron még nem volt ismert az MSZP-DK koordináció, ezt nem is mérhették, hogy jött ki a 22% a két jelölő szervezetnek, Ember Zoltán elmondta, hogy mivel akkor még nem volt ismert az indulás formája, a honlap 2018-as elindulásakor csupán a 2017 nyári eredmények összeadásával dolgozhattak. Azaz az MSZP 16%-át és a DK 6%-át egyszerűen összeadva jött ki a 22%-os támogatottság (itt nem számított a választókerületben önálló támogatottság nélküli Párbeszéd).

Ember Zoltán a más választókerületekben végzett, már idei mérésekre hivatkozva elmondta ugyanakkor: az a tapasztalatuk, hogy a DK jelöltje egyéniben mindenhol jelentősen kevesebb szavazatra számíthat, mint az MSZP-P-DK összeadott listás szavazataránya. Úgy fogalmaz:

Nem csupán az Iránytű jutott erre, hanem a KOM (a Közös Ország Mozgalom - a szerk. megj.) méréseiből is erre lehetett következtetni. Az MSZP-P+DK összeadott listás szavazataránya magasabb, mint a DK-s induló szavazataránya.

Példaként a Közös Ország Mozgalom Budapest 6-os választókerületi mérését hozta, ahol az MSZP-P-DK közös listás szavazatarányt összesen 23%-ra, a DK jelöltjének várható szereplését 17%-ra mérte a Közös Ország Mozgalom, de Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1-es választókerületében is hasonló a helyzet: a baloldali listák közös szavazataránya 22%, a DK jelöltjét 18%-ra mérték. A listák Fejér megye 4-es választókerületében 24%-ra, Pest megye 2-es választókerületében 16%-ra számíthatnak összesen, ugyanitt a DK jelöltjének várható támogatottsága csupán 17%, illetve 12%.

Direkt nem magunkat, hanem a KOM méréseit hoztam fel példaként

- zárta a gondolatmenetet Ember Zoltán.

Az Iránytű Intézet kutatásvezetője szerint Varga Zoltán Péter mellett a DK jelöltjéhez viszonyított nagyobb aktivitása és ismertsége szól, miközben a DK-s Rónai alig két hónapja lehet biztos abban, hogy jelölt lehet a választókerületben.

Online-csoport

Képek forrása: taktikaiszavazas.hu, kireszavazzunk.hu

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Címkék

Tartalom megosztás