És azt tudta, hogy holnaptól csak sürgősségi ellátást kap a fogorvosától?

2020-03-14

A mai napon jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, mely a koronavírus miatti veszélyhelyzet újabb részletszabályait állapítja meg. Ez teszi lehetővé az önkormányzatoknak, hogy a köznevelési intézmények közül az óvodák tekintetében dönthessenek rendkívüli zárva tartás elrendeléséről. Mivel a bölcsődék szociális intézménynek minősülnek, erre eddig is volt mód, emiatt nem kellett a jogszabályt módosítani. A kormányrendeletet követően a közlöny ugyanakkor egy EMMI-rendeletet is tartalmaz, melyben szinte elbújva szerepel, hogy a fogorvosi alapellátás keretében a körzeti fogorvosok csak sürgősségi ellátást nyújthanak.

A háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II. 25.) EüM rendelet értelmében a fogorvosok az alapellátás keretében az alábbi feladatokat látja el:

  • a fog- és szájbetegek alapellátás körébe tartozó vizsgálata, kezelése és gondozása,
  • a fogászati szűrővizsgálatok végzése,
  • a góckutatás,
  • a terhesek fogászati gondozása, és
  • a sürgősségi ellátás.

Fentieken túl a jogszabály szerint

a gyermek-, ifjúsági fogorvos, illetve az iskolai, ifjúsági fogorvos koordinálja és végzi a fogászati prevenciós munkát.

E szabályt módosítja Dr. Kásler Miklós rendelete, melynek értelmében

A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletben kihirdetett veszélyhelyzet (a továbbiakban: veszélyhelyzet) időtartama alatt fogorvosi alapellátás keretében csak a 4. § (4) bekezdés e) pontja szerinti sürgősségi ellátás nyújtható.

Azaz a körzeti fogorvosnak elméletileg még mérlegelési lehetősége sincs, a veszélyhelyzet időtartama alatt kötelezően csak sürgősségi ellátást nyújthat. A módosítás holnaptól hatályos.

Dunakeszi-Online

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

Címkék

Tartalom megosztás