A Samsung miatt átrajzolja a Pest megyei támogatási térképet a kormány, Göd is bekerült

2016-09-21

Nagy valószínűséggel az augusztus végén bejelentett 100 milliárdos gödi Samsung beruházás miatt rajzolja át a kormány a Pest megyei támogatási térképet - figyelt fel a minap megjelent kormányhatározatra a Portfólió.

A gazdasági szaklap rámutat, hogy Göd és Sződliget ugyanis eddig azon települések közé tartozott, amelyek területén nulla százalék lehet a regionális beruházási támogatás, a januártól hatályba lépő változtatással azonban bekerülnek a 35 százalékos támogatási intenzitású települések listájába. Ezzel párhuzamosan viszont az eddig 20 százalékos támogatást kapó, egyébként gazdag Solymár és Pilisvörösvár átkerülnek a nulla százalékos támogatású települések közé.

A módosítás lényege

A 1500/2016. (IX. 16.) kormányhatározat módosítja a 2014-2020 közötti időszakban hatályos regionális támogatási térképet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kormányhatározat módosítja a közép-magyarországi régióban azon települések listáját, amelyek területén regionális állami támogatás adható és mindezt úgy érik el, hogy ezzel párhuzamosan a maximális támogatási intenzitások mértéke változik 2017. január 1-től.

Amint az az alábbi képen is jól látható: 3 kategóriába sorolhatjuk a Pest megyei településeket. A fehér területen 0%, a világoskék esetében 20%, míg a sötétkéknél 35%-os maximális támogatási intenzitással számolhatnak a nagyvállalatok. Ez az alap támogatási intenzitás mértéke és ez növelhető a kisvállalkozások esetén 20 százalékponttal, a középvállalkozások esetében 10 százalékponttal, legyen bárhol Pest megyében.

A sötétkék területhez tartozó települések

A kormányhatározat alapján Göd és Sződliget a sötétkék terület alá került, mint azt a piros karika is mutatja. Így ezen települések száma 82-ről 84-re növekedett.

Abony, Alsónémedi, Áporka, Aszód, Bag, Bernecebaráti, Cegléd, Csemő, Dabas, Domony, Dömsöd, Dunaharaszti, Ecser, Érd, Farmos, Felsőpakony, Galgagyörk, Galgahévíz, Galgamácsa, Göd, Gödöllő, Gyál, Gyömrő, Halásztelek, Hévízgyörk, Iklad, Ipolydamásd, Ipolytölgyes, Jászkarajenő, Kartal, Kemence, Kiskunlacháza, Kisnémedi, Kocsér, Kóspallag, Kőröstetétlen, Letkés, Lórév, Maglód, Makád, Márianosztra, Mikebuda, Monor, Nagybörzsöny, Nagykáta, Nagykőrös, Nagytarcsa, Nyársapát, Ócsa, Örkény, Pécel, Perőcsény, Péteri, Püspökhatvan, Püspökszilágy, Ráckeve, Szentmártonkáta, Szigetbecse, Szigetszentmiklós, Szob, Szokolya, Sződliget, Táborfalva, Tápióbicske, Tápiógyörgye, Tápióság, Tápiószele, Tápiószentmárton, Tápiószőlős, Tatárszentgyörgy, Tésa, Törtel, Tura, Újhartyán, Újszilvás, Üllő, Vác, Váckisújfalu, Valkó, Vámosmikola, Vecsés, Verőce, Verseg és Zebegény

A nagyvállalatok 35%, a középvállalatok 45%, míg a mikro- és kisvállalkozások pedig 55% támogatással számolhatnak.

Göd és Sződliget eredetileg a fehér területhez tartozott, ahol az alap támogatási intenzitás nagyvállalatok esetében 0%, de így, hogy bekerültek a sötétkék terület alá, már a nagyvállalatok is 35%-os támogatást kaphatnak. Erre a változtatásra nagy valószínűséggel a Samsung új gödi beruházása miatt volt szükség, hiszen az uniós szabályok miatt a főváros környékén készpénztámogatást nem adhat a kormány egy beruházáshoz. Úgy tűnik, hogy most ennek teremtették meg a feltételeit azzal, hogy módosították a regionális támogatási térképet (először a 2014-2020-as uniós fejlesztési időszak alatt).

A világoskék területhez tartozó települések

Eredetileg 4 település tartozott a világoskék területhez, de a kormányhatározat csökkentette a listát. Kivették az egyébként is gazdag Solymárt és Pilisvörösvárt, így már csak 2 település (Piliscsaba és Pilisjászfalu) tartozik a 20 százalékos intenzitású csoportba, mint azt a piros karika is mutatja. Erre a módosításra feltehetően azért volt szükség, mert adott számú település tartozhat a kedvezményezett körbe, így Göd és Sződliget átsorolásával párhuzamosan másik két települést vissza kellett sorolni a nulla százalékos kategóriába.

A világoskék területen a nagyvállalatok 20%, a középvállalatok 30% és a mikro- és kisvállalatok pedig 40% támogatással számolhatnak.

A kormányhatározat további rendelkezései

A kormány felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy - a Miniszterelnökséget vezető miniszter útján - gondoskodjon a fentiekben részletezett módosítási javaslat Európai Bizottság részére történő bejelentéséről. A határidő azonnal, a felelős a nemzetgazdasági miniszter, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Továbbá a kormány felhívja a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy készítse elő a fentiekben összefoglaltak alapján szükséges jogszabály-módosítási javaslatot és terjessze a Kormány elé. Ennek felelőse a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A feladat elvégzésének határideje az Európai Bizottság döntését követően azonnal, de legkésőbb 2016. december 31-ig - írja a szakportál.

Dunakanyar Hírszolgálat

Hozzászólás

Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Címkék

Tartalom megosztás